Cristina Chiriac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cristina Chiriac

Cristina Chiriac
Date personale
Născută (50 de ani)
Câmpulung, județul Argeș
Naționalitate română
Ocupațiefemeie de afaceri Modificați la Wikidata
Președinte la Asociatia Nationala a Antreprenorilor
În funcție
2013 – Prezent
Director General la World Trade Center Bucharest
În funcție
2013 – 2017
Vicepreședinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului
În funcție
2009 – 2012
Ambassador of European Network of Female Entrepreneurship Ambassadors
Deținător actual
Funcție asumată
2010
Mentor and member of European Network of Mentors for Women Entrepreneurs
Deținător actual
Funcție asumată
2011
Presedinte la Federatia Patronatelor Femeilor Antreprenor
Deținător actual
Funcție asumată
2017
Presedinte la Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF
Deținător actual
Funcție asumată
2018

Alma materDoctor in Economie Academia Română - 2015
ProfesieOm de afaceri, economist

Cristina Chiriac (n. 5 octombrie 1973, Câmpulung, județul Argeș) este o femeie de afaceri română, de profesie economist, specializată în finanțe, bănci, burse de valori și asigurări și doctor în economie, evaluator, expert contabil, practician în insolvență, mediator și arbitru internațional în mediere. Din anul 2009 până în anul 2012, a deținut funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), coordonând activitățile de monitorizare postprivatizare și insolvență. Din 2013 Președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor din România pentru ca în anul 2018 să devină presedinte fondator al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, singura confederație patronală ar cărui obiectiv principal îl reprezintă susținerea și promovarea antreprenoriatului feminin.

Familia[modificare | modificare sursă]

Cristina Chiriac este căsătorită, fiind mamă a doi bǎieți.

Educație și activitate profesională[modificare | modificare sursă]

În 1998, a absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci, Burse de Valori și Asigurări din cadrul Academiei de Studii Economice, București, în anul 2013, Facultatea de Științe Juridice și Administrative a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, a absolvit cursurile de specializare ale Colegiului Național de Apărare, studii postuniversitare de masterat în Managementul financiar al mediului, respectiv Dreptul afacerilor, iar în anul 2015 obține titlul de doctor în economie al Academiei Române.

În activitatea depusă, Cristina Chiriac a obținut și recunoaștere profesională de la organizații de profil (gradul de excelență ANEVAR și CECCAR, Asociația Brokerilor).

În perioada 2004-2012, Cristina Chiriac a ocupat diferite funcții în aparatul central al administrației publice din România, inițial Consilier la Cancelaria Primului Ministru al României (în perioada 2004-2005), Șef serviciu în cadrul Departamentului pentru Dialog Social al Guvernului (2005-2006), iar ulterior, pe rând, expert, director și vicepreședinte în cadrul Autorității de Valorificare a Activelor Statului – Guvernul României[1][2].

Începând cu anul 2013, este director general al World Trade Center București[3], înlocuindu-l în această funcție pe Mircea Ursache, unde coordonează întreaga activitate a companiei, asumându-și ca obiectiv creșterea rentabilității (creșterea profitului operațional)[4][5].

În 2015 lansează proiectul "Flori de Ie"[6], un brand autentic românesc, o inițiativă de promovare și susținere a iilor tradiționale românești, un efort important de conservare a valorilor și tradițiilor culturale ale României, prezentând colecțiile sale, în toată lumea.

Fondat pe istoria unui neam, țesut cu firul tradiției și colorat de visurile unor generații de femei frumoase, harnice și talentate, brandul Flori de Ie călătorește de ani buni, în toate colțurile lumii. De la Paris la New York, cămeșa cu altiță pune înaintea ochilor lumii, poveștile bunicilor noastre, bătăile inimii unui popor ce știe și îi place să iubească.

Flori de ie a fost prezentă în țară în Bucegi, la Sfinx, în Hobița lui Brâncuși[7], Cluj, București, Brașov, Iași, Sibiu, Buzău, Galați și a defilat pe podiumurile din Chișinău, Londra[8], New York, Abu Dhabi[9], Broadway[10], Viena, Bratislava, Shanghai[11], Bari, Dubai, Tokyo, Bergamo, Ankara, Barcelona, Copenhaga, Las Vegas[12], Paris, Atena[13], Havana[14], Bruxelles, Munchen, Ottawa, Varșovia și nu numai.

În data de 19 noiembrie 2016, a avut loc lansarea cărții "Marea Privatizare"[15], scrisă cu atenție, interes și obiectivitate de către Cristina Chiriac, președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor din România. Cartea reprezintă o lucrare științifică riguroasă ce abordează în profunzime procesul de privatizare în România, din ultimii 25 de ani[16]. Cartea face o analiză a privatizărilor, situația actuală a portofoliului deținut încă de stat și încearcă o evaluare a efectelor privatizării.

La 19 noiembrie 2019, a lansat, alături de Adriana Ungureanu și Daniela Silvia Pohrib, volumul "Educație antreprenorială. Școala de Business"[17], al cărui obiectiv principal îl reprezintă crearea unei culturi antreprenoriale ancorate în prezent[18]. Cartea integrează informații menite să faciliteze experiența unui nou antreprenor printre meandrele legislative și financiar-contabile, să îi introducă conceptele economico-financiare de care are nevoie în fiecare zi, și îi împărtășește o serie de experiențe reale și sfaturi practice cu privire la realizarea unui plan de afaceri.

La 7 octombrie 2022, a lansat cartea "Șlefuitori de visuri: cum să schimbi lumea și pe tine odată cu ea"[19], o lucrare dedicată vocației și responsabilității care îi definesc pe cei ce aleg calea captivantă a antreprenoriatului[20]. Pornind de la propria experiență de succes, în "Șlefuitori de visuri", Cristina Chiriac creionează sacrificiile și provocările pe care antreprenorii[21] trebuie să le depășească pentru a reuși în afaceri, dar și în viața de dincolo de cifre.

Antreprenoriat[22][23][modificare | modificare sursă]

Fiind unul dintre deschizătorii de drumuri în antreprenoriat și un susținător permanent al cauzei ca urmare a voluntariatului în domeniu, în anul 2010 a primit titlul onorific de Ambasador al Antreprenoriatului Feminin[24], făcând parte din "Rețeaua Europeană a Femeilor Ambasadoare a Antreprenoriatului" și "Rețeaua Europeană de Mentori pentru Femeile Antreprenor"[25].

În anul 2013, a luat ființă Asociația Națională a Antreprenorilor[26], proiect inițiat și susținut de Cristina Chiriac, asociație a cărei funcție de președinte o deține.

În activitatea de antreprenoriat se implică cu dăruire, fiind promotor al numeroase proiecte, dintre care nominalizăm: "Antreprenoriat - o soluție actuală"[27], conferințe precum ANTREPRENORIATUL FEMININ "Femeia la putere - o lume mai bună"[28] și “Privatizarea în România”, dar și inițiatoare a unor proiecte de caritate, cum ar fi "Ajută-i să respire!"[29] - campanie de ajutorare a copiilor bolnavi de tuberculoză.

Pentru activitatea din antreprenoriat la sfârșitul anului 2015 Cristina Chiriac a primit premiul de Femeia Anului la categoria Antreprenoriat la feminin[30].

În anul 2016, pe 9 noiembrie Asociația Națională a Antreprenorilor din România, a cărui președinte este, a organizat Beauty of Entrepreneurship[31][32] cel mai mare eveniment internațional cu și despre antreprenoriat, o conferința internațională dedicată antreprenorilor și tuturor celor ambițioși, curajoși și cu abilități de leadership. Conferința s-a încheiat cu o Gală de premiere în cadrul căreia au fost premiate zece doamne de succes în antreprenoriat și afaceri din România[33].

În 2018 la inițiativa Cristinei Chiriac s-a pus bazele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF[34] care s-a realizat prin uniunea Federației Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est cu Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor. Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF[35] este singura confederație patronală care are ca misiune reprezentarea unitară a intereselor comune ale federațiilor patronale care promovează și sprijină afirmarea femeilor în mediul de afaceri și în domeniul patronal[36]. În septembrie 2019 cea mai importantă acțiune CONAF care împreună cu Federația Natională de Petrol și Gaze au lansat Pactul pentru Muncă[37][38] o serie de conferințe prin care se încearcă găsirea de soluții și strategii viabile, care pe termen lung să contribuie la diminuarea deficitului forței de muncă. Conferințele Pactul pentru Muncă organizate de Confederația Natională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) au avut loc în marile orașe ale României: Cluj[39], Iași[40] și București[41]. Temă principală a dezbaterilor din cadrul conferințelor a constituit-o identificarea celor mai bune soluții privind rezolvarea uneia dintre problemele grave ale economiei României, criza de forță de muncă.

Ca președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF a contribuit la organizarea unor evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. CONAF dezvoltă și a finalizat proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale. Printre proiectele CONAF cele mai importante se regăsesc "Pactul pentru Muncă"[42], în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educație Antreprenorială"[43], seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas și oportunitate"[44], proiectul național și seria de dezbateri "Pactul pentru Tineri"[45], ce au generat pe lângă ecourile în spațiul public, decizii legislative și schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, au încercat să găsească soluțiile optime și cele mai bune strategii de viitor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cristina Chiriac, numită vicepreședinte la AVAS, 14 noiembrie 2009, Evenimentul Zilei, evz.ro
  2. ^ Cristina Chiriac, vicepresedinte AVAS: "AVAS poate să absoarbă arieratele din economie", 3 februarie 2012, Bursa, bursa.ro
  3. ^ Cristina Chiriac, noul director general al WTCB Arhivat în , la Wayback Machine., 3 Iul 2013, agerpres.ro
  4. ^ Cristina Chiriac: "Ținta mea este să cresc rentabilitatea World Trade Center", 4 Iul 2013, bursa.ro
  5. ^ World Trade Center Bucuresti, plus 3,6% la profit in 2013, 20 ianuarie 2014, manager.ro
  6. ^ Cristina Chiriac, femeia care a urcat ia românească pe cele mai mari podiumuri ale lumii, 12 decembrie 2020, antena3.ro
  7. ^ „Gorj: Cea de-a V-a ediţie a Festivalului 'RomânIA Autentică', desfăşurată simultan în Hobiţa-Iaşi-Paris”. agerpres.ro. 
  8. ^ „Ia românească revine la Londra pentru a patra consecutiv cu Flori de ie”. romaniatv.net. 
  9. ^ „Ia cucereste mapamondul. Povestea unui business care are cerere chiar si in Abu Dhabi”. wall-street.ro. 
  10. ^ „Peste 22.000 de persoane au participat la Ziua României pe Broadway”. icr.ro. 
  11. ^ „Shanghai-ul se îmbracă în Flori de ie!”. bursa.ro. 
  12. ^ „Ia românească ajunge la Las Vegas - ultima colecție „Flori de ie". evz.ro. 
  13. ^ „De la ia cu flori la Flori de ie, o poveste ce ajunge pe ţărmul Eladei”. bursa.ro. 
  14. ^ „Defilare Flori de IE, la Ambasada României la Havana”. cursdeguvernare.ro. 
  15. ^ Marea Privatizare: Peste 75% din capacitatea industrială a fost complet distrusă, 18 noiembrie 2016, Bursa, bursa.ro
  16. ^ 25 de ani de capitalism: Doar 22,3% din privatizări s-au dovedit de succes, 1 decembrie 2015, cursdeguvernare.ro
  17. ^ Orele de educație antreprenorială vor fi introduse în școli, 21 noiembrie 2019, newsweek.ro
  18. ^ CONAF și Ministerul Educației și Cercetării au agreat pactul pentru educația antreprenorială, 20 noiembrie 2019, capital.ro
  19. ^ Lansarea volumului Șlefuitori de visuri. Cum să schimbi lumea și pe tine odată cu ea, 10 octombrie 2022, cristinachiriac.ro
  20. ^ Călătorii geopolitice, cu Cristina Chiriac, 14 noiembrie 2022, rfi.ro
  21. ^ Cristina Chiriac, antreprenoarea care le încurajează pe femei să intre în lumea afacerilor, 28 februarie 2023, protvplus.ro
  22. ^ Pentru o economie puternică, singura soluție a României o reprezintă antreprenoriatul Arhivat în , la Wayback Machine., 9 noiembrie 2016, agerpres.ro
  23. ^ Cristina Chiriac (Asociația Antreprenorilor): Pentru o economie puternică, singura soluție a României o reprezintă antreprenoriatul Arhivat în , la Wayback Machine., 9 noiembrie 2016, agerpres.ro
  24. ^ Cristina Chiriac, președinta CONAF: România, în top 10 în la nivel mondial în ceea ce privește ponderea femeilor în antreprenoriat 25 martie 2023, www.romania-actualitati.ro
  25. ^ Interview with CRISTINA CHIRIAC, European Commission ambassador of Woman Entrepreneurship, 28 noiembrie 2011, Bursa, bursa.ro
  26. ^ Asociatia Nationala a Antreprenorilor, anaa.ro
  27. ^ Antreprenoriatul - o solutie actuala, 20 martie 2012, economie.hotnews.ro
  28. ^ Conferința ANTREPRENORIATUL FEMININ Femeia la putere - o lume mai bună, bursa.ro
  29. ^ Ajută-i să respire!, 15 decembrie 2011, cotidianul.ro
  30. ^ Gala premiilor Femeia Anului 2015, 23 martie 2016, avantaje.ro
  31. ^ 9 noiembrie 2016, o zi care va deveni memorabila pentru antreprenoriatul din Romania! Arhivat în , la Wayback Machine., businesswoman.ro
  32. ^ Beauty of Entrepreneurship – 9 noiembrie 2016, o zi dedicată antreprenoriatului din România Arhivat în , la Wayback Machine., leadersreunited.com
  33. ^ Zece femei antreprenor au fost premiate în cadrul galei Beauty of Entrepreneurship 2016 Arhivat în , la Wayback Machine., 10 noiembrie 2016, agerpres.ro
  34. ^ Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin au fost lansate, la Suceava, în cadrul Galei Femeilor Antreprenor, newsbucovina.ro
  35. ^ Cristina Chiriac, CONAF: Puterea feminității în business și în viață, 22 aprilie 2022, revistabiz.ro
  36. ^ Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF, conaf.ro
  37. ^ Piața muncii din România, lovită de probleme! Pactul pentru Muncă, soluție pe termen lung, capital.ro
  38. ^ CONAF și FPPG lansează Pactul pentru muncă, adevarul.ro
  39. ^ Tendința pieței muncii și lipsa personalului calificat, pe agenda conferinței 'Pactul Pentru Muncă' de la Cluj Arhivat în , la Wayback Machine., agerpress.ro
  40. ^ Pactul pentru munca de la Iasi - proiectul care poate scoate Romania din criza de forta de munca specializata, bzi.ro
  41. ^ Măsuri pentru evitarea crizei forței de muncă! Concluziile Galei Antreprenor în România – Pactul pentru Muncă, capital.ro
  42. ^ Digitalizarea relațiilor de muncă - o prioritate, 20 aprilie 2021, bursa.ro
  43. ^ Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a semnat împreună cu CONAF și FPPG Pactul pentru Educație Antreprenoriala, 7 septembrie 2022, wall-street.ro
  44. ^ Proiectul național “Turismul românesc: Între impas și oportunitate” debutează pe 5 august, la Constanța, 5 august 2021, capital.ro
  45. ^ Pactul pentru Tineri – un demers inițiat pentru o generație de copii care așteaptă să fie salvată, 21 septembrie 2022, stirihub.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]